MENÚ

President

Lluís Basas, president del CNI 1986
L’any 1986 en Lluís Basas és elegit president del CNI. Al consell directiu l’acompanyen: Antoni Ballester, Lluís Xaus i Antoni Ramos.
En Lluís es segueix encarregant de la secció de Premsa, ràdio i Tv 1986
Durant tota la seva trajectòria, en Lluís s’encarrega de tota la comunicació esportiva igualadina que li és possible presenciar. Escriví des de les cròniques de Natació dels Delfins fins a les de totes les seccions del Club, passant per un seguit d’articles divulgatius sobre l’esport. Anava a l’esdeveniment, n’escrivia la crònica, demanava a la secretària que li passés a màquina i la portava a la redacció del diari corresponent amb la seva motoreta.
L’incorporació d’una piscina al projecte del complex esportiu Les Comes 1986
En un primer moment, el projecte del complex esportiu Les Comes conté uns mòduls coberts, unes pistes descobertes i un camp de futbol. La Diputació subvenciona una part de la construcció de piscines municipals a la província, però el govern del moment considera que el pressupost igualadí no dona per a tot. En Lluís defensa que Igualada necessitava una nova piscina coberta i comença a fer pressió a través de la premsa. De seguida guanya el suport de l’oposició i amb poc temps el de l’opinió pública. Des del CNI es crea també una comissió per dialogar sobre el projecte. Finalment el consistori igualadí no té més remei que acceptar i afegir una piscina al complex esportiu. Un cop acceptada la modificació del projecte, el regidor d’esports del moment, en Ramón Mir, va a veure la comissió del CNI per tal d’explicar-los el projecte. En el transcurs de l’acte en Lluís intenta convèncer al regidor que la nova piscina ha de ser de 50 metres, però no és sostenible econòmicament i rep una negativa com a resposta. La nova piscina serà, però serà de 25 metres.
L’elecció de Barcelona com a Ciutat Olímpica 1992  1986
A mitjans d’octubre de 1986 a ciutat Suïssa de Laussane té lloc la reunió del COI per decidir quina serà la seu dels Jocs Olímpics de 1992. En Lluís Basas i el seu fill, en Joan, condueixen des d’Igualada fins allà per tal de presenciar el moment de l’elecció. És en aquell acte que el senyor J.A. Samaranch pronuncia les inoblidables paraules “a la ville du Barcelona”. A Igualada es desperta la intenció de ser subseu olímpica i acollir algun dels esports, però al final no és possible.
El CNI acull el Campionat de Catalunya de Màsters i Veterans 1989
En Lluís com a president del CNI decideix acollir a la piscina del Molí Nou d’Igualada el Campionat de Catalunya de Màsters i Veterans.
L’inici dels Màsters del CNI 1990
L’any 1990 el CNI inicia una nova categoria dins la secció de natació: els màsters. Molts exnedadors del CNI o dels Delfins, entre els quals també en Lluís, es tornen a llençar a l’aigua i competeixen als Campionats de Catalunya i d’Espanya. Els màsters es solidifiquen, participen en campionats i festivals d’arreu (Andorra, Anglaterra, Itàlia…) I alguns arriben a nedar també a campionats d’Europa i mundials. Cal destacar el Enric Ferer que ha quedat campiò del món subcampio i tercer varies vegades i el Ernest Parcerises que ha batut molts dels récors de Espanya.
La discoteca del CNI 1990
Les caves Bohigas cedeixen uns terrenys al CNI per fer un complex esportiu, però als terrenys no hi arriba aigua i la finca queda inutilitzada i innaccessible per culpa de l’autopista. En Jordi Mensa, l’Ignasi Torres i el Jaume Quatrecases li proposen a en Lluís d’aprofitar els terrenys per muntar unes carpes festives a l’aire lliure. La discoteca fou un èxit.
En Lluís rep de nou
l’Insignia
d’Or del Club 1991 

 

Durant el lliurament de premis de la diada del Club de l’any 1991, es fa entrega de l’Insígnia d’Or als matrimonis que mantenen activa la secció d’excursionisme, al secretari del Consell directiu i al president del Club del moment, Lluís Basas.
Els voluntaris igualadins als Jocs Olímpics de Barcelona 1992 1992
L’any 1992 té lloc a Barcelona la celebració que posa Catalunya al mapa: els Jocs Olímpics. Com a tants altres amants de l’esport, per en Lluís era impressionant poder presenciar i participar, d’alguna manera o altra, en uns Jocs Olímpics. Va decidir ser voluntari olímpic i animà a tants esportistes del CNI com va poder. Ells mateixos expliquen que “el president estava molt involucrat amb el comitè d’organització dels JJOO. Ens animà a ser voluntaris, agafava el cotxe cada dia i ens portava amunt i avall. Com que ell ho vivia tant ens ho feia viure a nosaltres.” (David Ramis, actual president del CNI)
La Federació Catalana de Natació concedeix a en Lluís la Medalla al Mèrit Esportiu Individual 1993
L’any 1993 la Federació Catalana de Natació concedeix a en Lluís la Medalla al Mèrit Esportiu Individual per la seva tasca com a dirigent.
Les trobades de l’AIED, l’Associació Internacional d’Esportistes Diabètics 1993
En Lluís pateix diabetis i participa en les trobades periòdiques de manteniment físic i a les conferències sobre diabetis i esport promogudes per la Fundació Sardà Farriol i organitzades per l’AIED (Associació Internacional d’Esportistes Diabètics).
El CNI instaura el Gran Premi de Màsters de Velocitat 1993
Des que es començaren a organitzar els campionats de Catalunya I d’Espanya de màsters i veterans, s’han proliferat les competicions locals. En Lluís Basas, com a president del CNI, decideix instaurar a Igualada el Gran Premi de Màsters de Velocitat. A partir de la tercera edició, després de la mort del president I impulsor de la competició, passà a anomenarse Gran Premi de Màsters de Velocitat – Memorial Lluís Basas. L’any 2016 se’n celebrà l’última edició per la crisi que va patir a la direcció del CNI.
El CNI acull les jugadores d’hoquei femení i crea una nova – i de seguida prestigiosa-  secció del club 1993
A principis de la dècada dels 90 i després de la negativa de l’Igualada Hoquei Club, un grup de noies aficionades a l’hoquei patins truquen a les portes del CNI amb la proposta d’esdevenir una secció del Club per poder competir. En Lluís les rep amb les mans obertes i l’equip de seguida porta èxits i prestigis al Club.
Intercanvi entre esportistes del CNI i nedadors d’Atlanta, Estats Units  1993-1994
El CNI participa en un dels intercanvis que proposa a Sport For Understanding, una secció de l’organització educativa internacional Youth For Understanding. El 1993 alguns esportistes del CNI acullen a les seves llars particulars els joves nedadors que venien des dels Estats Units. Durant la seva estada gaudeixen d’activitats esportives, culturals i de lleure. Una experiència molt positiva que va ser objecte d’una carta d’agraïment i felicitació per part del cònsol general dels EUA a Barcelona I del president de la Generalitat de Catalunya. L’any següent, el 1994, alguns joves igualadins viatgen fins a Atlanta i viuen durant un mes a casa de famílies locals. Poc després d’arribar i instal·lar-se, en Joan Basas, responsable de l’expedició, rep una trucada del seu pare avisant-lo que venia a visitar-los i així fou.
La mort sobtada de Lluis Basas i Teixidó 13 d’abril de 1995
El 13 d’abril de 1995 es produeix la mort sobtada de Lluís Basas Teixidó. Amb 73 anys, pateix un segon atac de cor, aquest cop fulminant.
Forjador de la Història Esportiva de Catalunya 1995
Just després de la seva defunció rep el títol de Forjador de la Història Esportiva de Catalunya. Un reconeixement que en Jordi Pujol, en nom de la Generalitat, va haver d’entregar a la seva dona, la Pepita.
Guardons
1964 Medalla al mèrit esportiu de l’Ajuntament d’Igualada
1970 Placa de l’Ajuntament d’Igualada
1975 Reconeixement a la Festa de l’Esport d’Igualada
1982 Insígnia de Plata del Col·legi d’Àrbitres de Natació
1986 Soci d’honor del Club Natació Igualada
1993 Medalla al Mèrit Esportiu Individual com a dirigent, de la Federació Catalana de Natació
1994 Reconeixement per part del Departament d’Esports de la Generalitat
1995 Forjador de l’Esport Català de la mà de la Generalitat de Catalunya
1996 Menció especial d’homenatge pòstum a la Festa de l’Esport d’Igualada
1998 Placa per la Família Basas Teixidó per la seva trajectòria esportiva