MENÚ

Inicis

Naixement

27 de Juliol de 1921

​​En Lluís Basas Teixidó neix el 1921 a Golmés, al Pla de l’Urgell, poble on estiueja la família  Igualadina. És el segon dels sis fills de Joan  Basas Tomàs i Carme Teixidó Gomis. Amb un  pare primer emprenedor – propietari de forns de pa -, després de la guerra responsable  de la bàscula municipal i més tard controlador  d’estraperlo i una mare provinent d’una família adinerada, en Lluís creix en el si d’una família  tradicional de classe mitjana de la Igualada  del segle XX.
Escolarització

Fins el 1935

​​De molt petit en Lluís va als Escolapis, però la seva escolarització primària fins als catorze anys és a l’Ateneu Igualadí. Des de ben petit en Lluís mostra interès per la Natació i per l’esport en general. Abans de l’existència de cap piscina a Igualada, en Lluís i els seus germans van a nadar als tolls de la Roxela (al riu Anoia, davant de la urbanització Pla de la Roxela) o als de Can Cansalada (prop de Jorba).
Inauguració de la piscina Molí Nou 1934
I és que fins a 1934 la pràctica esportiva a Igualada no està gaire estesa. Només hi ha un parell d’associacions de joves esportistes: la Palestra i l’Ateneu Igualadí, en les que es practiquen un reduït nombre de disciplines esportives. La majoria d’Igualadins que volen gaudir del lleure aquàtic ho fan als populars Banys del Molí Nou. Però quan el 1932 un banyista cau malalt, intoxicat per les aigües del rec, el consistori es consciencia de la necessitat d’una piscina pública. És així com es decideix construir la piscina del Molí Nou, unes instal·lacions que consten d’una piscina per adults de 33 m de llarg i una de petita de 16 m per als infants. El projecte es dona per acabat el 1934 i l’acte d’inauguració és tot un èxit; es xifra que hi acudeixen més de 3000 persones. Per celebrar la diada s’organitza un festival de Natació amb nedadors locals i atletes convidats del CN Barcelona. En Lluís Basas té llavors escassos 13 anys i és el més jove dels nedadors que es llencen a l’aigua per inaugurar la primera piscina municipal d’Igualada.
Inicis del Club Natació Igualada (CNI) 1934
L’èxit i l’acollida d’aquell festival anima a la comitiva a organitzar-ne d’altres i els nedadors igualadins – entre els quals hi ha en Lluís – acaben agrupant-se sota el nom de Club Natació Igualada.
En Lluís entra a treballar a la fàbrica de punt Rafael Prats  1935
El parèntesi de la Guerra Civil 1936 -1939
I com a tot arreu, el 1936 arriba el parèntesi de la Guerra Civil. L’oci i l’esport queden soterrats sota la necessitat de sobreviure. Es viuen revoltes, assassinats, cremes d’esglésies; s’acullen refugiats de Toledo i de Madrid. Les provisions escassejen i la ciutat es va quedant sense homes. A finals de l’any 1938 les tropes del general Franco inicien l’ofensiva final sobre Catalunya. El 22 de gener de 1939 entren a Igualada les tropes nacionals. Amb l’esclat de la Guerra Civil la majoria de membres de la junta directiva del CNI així com alguns dels nedadors son mobilitzats per anar al front. L’activitat del club queda paralitzada gairebé en la seva totalitat.
Els primers anys del franquisme
1939 – anys 50
Els primers anys del franquisme son anys difícils pels igualadins, igual que per la resta dels catalans. Anys de duresa i dificultats en la vida quotidiana, de persecució del cooperativisme, d’efervescència patriòtica i religiosa obligada per l’ambient. En acabar-se el conflicte, l’any 1939, i després d’obtenir el corresponent permís dels representants del Movimiento Nacional, el CNI reprèn la seva activitat primer com una secció esportiva de la Sociedad Centro Nacional i després, el 1943, compleix el tràmit obligatori d’afiliar-se a l’obra sindical Educación y Descanso. Des del govern franquista es crea el Frente de Juventudes, una associació de caràcter pseudomilitar, però l’única associació juvenil permesa. Proporciona als joves entreteniment, formació, campaments… Educación y descanso és l’associació dirigida a proporcionar entreteniment i formació als obrers i treballadors. L’esport ha d’estar obligatòriament vinculat a aquestes entitats. Més tard els joves tenen també el moviment Escolta com a moviment contrari al de la Falange.

En Lluís es refugia a França 1939

Amb 18 anys, cap a finals de la Guerra Civil, s’ha de refugiar a França. Mesos més tard pot tornar a Igualada gràcies a un aval.
En Basas entra per primera vegada a la junta directiva del CNI 1941
En Lluís té el primer contacte amb la direcció del CNI com a vocal de la junta directiva el 1941. Mentrestant segueix nadant pel club i participant en les diverses competicions esportives que s’organitzen a Igualada com eren els campionats d’empreses o els d’atletisme.
En Lluís fa la mili  
1942-1943
Entre els anys 1942 i 1943 cursa l’educació militar obligatòria.
Es celebra el 10è aniversari de la inauguració de la piscina del Molí Nou. 22 i 23 de juliol de 1944
El 22 i 23 de juliol de 1944 és celebra el 10è aniversari de la inauguració de la piscina del Molí Nou. Aquest torna a ser un acte molt multitudinari per Igualada, els ciutadans acudeixen al Molí Nou per tal de veure els que en aquell moment eren les figures de la Natació catalana. En Lluís, així com alguns dels seus companys, superen les eliminatòries i disputen les finals en les seves respectives proves.
En Lluís guanya la Copa de Nadal amb l’aigua a 2 graus 25 desembre de 1944
La Copa de Nadal és una competició que es fa el dia de Nadal a la piscina de Molí Nou. En Lluís la guanya en diverses edicions (3 fins al 1949). Només hi ha piscina descoberta, per tant l’aigua a aquestes dates era glaçada. És per aquesta mateixa raó que la Natació és un esport d’estiu a Igualada, es nada de juny a setembre i la Travessia del Port de Barcelona marca el tancament de la temporada. A més, les instal·lacions s’han de dividir entre homes i dones, al matí ells i a la tarda elles, perquè no és permès que es banyin a l’hora.
Entrena l’equip de waterpolo i el de natació  1946
L’any 1946 es crea oficialment la secció de waterpolo dins el CNI. En Lluís n’és el seu primer entrenador i alhora entrena l’equip de Natació.
En Lluís Basas es casa amb la Pepita Riba 11 d’Octubre de 1947
A l’octubre de 1947 es casa amb la Pepita Riba Viñau (1923 – 2011). Ella fou primer dependenta de sabates a la plaça del Pilar, treballà molts anys a Cal Carner i després a la fàbrica que munta en Lluís. El matrimoni tingué tres fills: en Joan (1948), en Jaume (1950) I en Joaquim (1954 – 2007), que malauradament va morir jove.
El periodisme Esportiu 1947 – 1948
Des dels seus primers contactes amb l’esport igualadí, en Lluís mostra la seva faceta de periodista esportiu: presencia les competicions, les narra, les fotografia i col·labora amb els mitjans de comunicació del moment. Continua fent-ho tota la seva trajectòria.
En Lluís torna a ser vocal de la Junta Directiva del CNI  1948
Neix el seu primer fill, en Joan  1948
L’any 1948 neix el primer fill d’en Lluís i la Pepita, en Joan.
Neix la secció de Pilota Basca  1948
Com que la Natació només es pot practicar a l’estiu, durant la resta de l’any els nedadors es veuen privats de realitzar cap mena d’entrenament aquàtic i comencen a practicar altres esports. D’aquesta manera comencen a néixer les seccions no aquàtiques del CNI. Els esportistes comencen a practicar Pilota Basca i s’organitzen campionats socials. Es data a 1948 el naixement de la nova secció, tot I no constituir-se oficialment fins al 1951. Els primers practicants més actius d’aquesta secció son Ramón Carrer, Jesus Mateu, Manel Basas i Lluís Basas.
Guanyador de la copa de Pasqua Maig de 1948 
El Maig de 1948 es disputa la VI edició de la Copa de Pasqua de natació en què Lluís Basas en resulta guanyador.
En Lluís escriu al diari en nom del CNI animant als igualadins a aprendre a nedar  1949
Ell havia animat sempre als joves a aprendre a nedar. Considerava que la natació era necessària per evitar accidents, per millorar la salut dels practicants i per gaudir de l’esport. Decidir comunicar-ho també a través de la premsa igualadina i escriu artícles explicant els beneficis i la necessitat d’aprendre a nedar.
Neix el seu segon fill, en Jaume  1950
El creixement econòmic i
demogràfic d’Igualada Anys 50
Durant els anys 50 l’evolució demogràfica d’Igualada s’accelera coincidint amb el desenvolupament econòmic de la ciutat. La ciutat es converteix en un nucli migratori i els immigrants s’instal·len als municipis veïns de la conca d’Òdena, en barriades de cases d’autoconstrucció. L’esport torna a ocupar un paper important a la capital de l’Anoia.
En Lluís funda la seva pròpia fàbrica de gènere de punt  1948
Decideix fundar la seva pròpia fàbrica de gènere de punt “Lluís Basas Teixidó”. La fàbrica és situada al número 11 del carrer Sant Agustí i tenia 7 treballadors. Roman oberta fins a mitjans de l’any 1964.