MENÚ

Impulsor Esportiu

Tanca la seva fàbrica de gènere de punt 1964
L’any 1964 en Lluís decideix tancar la seva fàbrica de gènere de punt. Passa a guanyar-se la vida fent de transportista amb una DKV. I a més instal·la a casa una màquina de trascanar i una altra de fer conos de fil i treballa per les empreses igualidenes de gènere de punt. Durant aquest període treballa també una breu temporada a la fàbrica Minvats, propietat del seu amic Ramón Carrer.
El CNI demana a en Lluís que es faci càrrec dels cursets 1966 
El 30 d’abril de 1966 el llavors entrenador del CNI, Josep Antoni Abadias, manifesta la impossibilitat de fer-se càrrec dels cursets de Natació infantils que comencen al mes de juliol. Per tal de trobar una solució, la direcció del CNI proposa a l’exentrenador Lluís Basas de tenir-ne cura.
Fa de monitor de cursets a diverses piscines de la comarca 1967
A partir de l’any 1967, en Lluís és el monitor dels cursets de natació infantils a piscina del Molí Nou, al Casal d’Acció Catòlica i a la piscina de la urbanització Ollé de Collbató. Aquesta última s’inaugura l’any anterior, I val a dir que entre família Basas, entre en Lluís i els seus fills, es fan càrrec dels cursets des de llavors fins al dia del seu tancament.
En Lluís pateix un atac de cor Octubre de 1967
L’octubre de 1967 pateix un atac de cor mentre juga al frontó. Ha de romandre al llit durant uns quants mesos i deixa la feina de transportista. Durant aquests mesos de descans, però, en Lluís decideix estudiar per treure’s el títol de Professor d’Educació Física a distància, per correspondència. En aquell moment ja era àrbitre de la Federació Catalana de Natació.
Comença a dedicar-se a la docència com a professor  d’Educació Física 1968
El 1968, un cop recuperat, entra com a professor d’Educació Física a diverses escoles de la comarca. Ensenya al Mowgli, al Jesus Maria, a les Dominiques de Calaf, als Maristes, al Monalco, a l’escola de Teneria… Durant aquesta etapa planteja l’opció de construir un gimnàs i una piscina coberta als baixos de la seva llar particular. No fou possible per falta de mitjans econòmics. Als estius segueix dedicant-se als cursets de Natació a la piscina del Casal d’Igualada i a la de Collbató.
S’inaugura la piscina coberta del Molí Nou i el nou poliesportiu municipal. 21 de setembre de 1968

 

El 21 de setembre de 1968 s’inaugura l’esperada piscina coberta del Molí Nou i el nou poliesportiu municipal. És a partir d’aquest moment que el nombre d’esportistes del CNI comença a augmentar notablement. Alguns d’ells assoliran la categoria internacional i arribaran, fins i tot, a tocar amb les puntes dels dits els registres mínims per formar part de l’equip olímpic. Amb la nova piscina coberta, la tradicional de la Copa de Nadal – una competició que es feia el dia de Nadal amb l’objectiu que els nedadors més atrevits es llancessin a l’aigua glaçada – passa a fer-se a la piscina coberta. Quan en Lluís entra com a president del CNI restableix la Copa de Nadal a la piscina exterior.
En Lluís fa de docent
també a l’institut Pere
Vives Vich  1969 – 1985 

Al cap d’un any, entra també com a docent d’Educació Física a l’institut Pere Vives Vich.
Entrenador del CNI 1970
L’any 1970, en paral·lel a la seva feina com a docent, en Lluís entra com a entrenador al CNI.
En Lluís funda el CAD Igualada 1970
Al local conegut popularment com a Bandera Negra hi ha ubicada l’Alianza Cultural (SAC), una societat recreativa fundada l’any 1912. Per tal d’aprofitar-ne els estatuts, en Lluís funda el Centro d’Actividades Deportivas Igualada, CAD Igualada, com a part de l’Alianza Cultural. Es tracta d’una associació dedicada a promoure les inquietuds esportives dels igualadins, sobretot a nivell infantil. A més, el gimnàs Joaquim Blume, inaugurat durant l’etapa dels Delfins, és ara propietat de l’entitat Alianza Cultural i els esportistes poden practicar gimnàstica esportiva amb aparells. És en el marc d’aquesta agrupació que sorgeixen el beisbol, l’handbol i ressurgeig el bàsquet a Igualada; la llavor dels clubs independents que sorgirien anys més tard. Es planteja la possibilitat de formar un equip de voleibol, però malauradament el projecte no tira endavant.
És president de l’Aliança Cultural 1971
Un any més tard en Lluís agafa la presidència de la societat recreativa Aliança Cultural.
Condueix fins al Munic per presenciar els Jocs Olímpics  1972
Declarat amant de l’esport, decideix agafar el cotxe i conduir fins a Munic per presenciar la màxima celebració de l’esport mundial, els Jocs Olímpics.
El CAD Igualada arriba a la seva fi  1973
Es necessita força suport econòmic per equipar i proporcionar desplaçaments als equips i el CAD Igualada era una entitat jove i sense recursos. És per aquest motiu que només tres anys després de la seva fundació va haver de desaparèixer.
Un grup d’estudiants fan reviure el CAD Igualada 1974
Un grup d’estudiants sudamericans de la Escola Nacional Superior de Teneria entusiastes del Beisbol reconstitueixen el CAD Igualada.
En Lluís entra a formar part de la Junta directiva dels Traginers  d’Igualada 1971 – 1985
La família de la Pepita, la dona d’en Lluís, ha format sempre part del gremi de Traginers d’Igualada. Han sigut sempre socis de l’agrupació i banderers el 1958 i el 1984. L’any 1971 en Lluís entra a la Junta directiva dels Traginers com a vocal. És el responsable de Publicitat i Propaganda: presenta els actes, fa de relacions públiques i escriu les cròniques per la premsa igualadina. En Lluís es dedicava també a filmar amb la seva Super 8 els Tres Tombs d’Igualada. Les pel·lícules que gravava les passaven a la Fira de Setembre d’Igualada com a reclam per vendre loteria del gremi. L’any 1985 va decidir presentar-se com a candidat per presidir l’entitat. No va sortir guanyador i va decidir abandonar la junta.
Entra de nou a la junta del CNI com a president de la nova secció de Pilota Basca 1975
Al setembre de l’any 1975 un grup de practicants de Pilota Basca representats per Ventura Montes suggereix a la junta del CNI fer reviure l’antiga secció i actuar esportivament en nom de l’entitat. El consell s’hi mostra favorable i al cap d’un mes i mig la que va ser la primera secció del club fora de l’àmbit aquàtic torna a existir. En Lluís, amant i practicant de pilota, decideix encarregar-se’n i entra a la junta del CNI com a president de la nova secció.
La inauguració del frontó del Molí Nou 1975
El 1975 s’inaugura el frontó del Molí Nou. En Lluís presideix l’acte com a responsable de la secció.
El Frontó 1975
Durant tot aquest període en Lluís i alguns dels seus companys es troben cada dia a la piscina, fos estiu o hivern, amb el seu banyador vell, un barnús esparracat i les espardenyes, a jugar al frontó.
L’inici dels veterans de Natació a Cataluna 1976

 

Els veterans neixen a Catalunya l’any 1976. 
El primer Trofeu Fira d’Igualada de Pilota Basca 1977
L’any 1977 s’estableix una competició de Pilota Basca, el Trofeu Fira d’Igualada. L’any 1995, en la seva XVIII edició, després de la sobtada mort d’en Lluís, passa a anomenar-se Memorial Lluís Basas. El memorial es disputa fins al 2016, any en el qual, a causa de la crisi de direcció que viu el CNI, ha de deixar-se de celebrar.
La inauguració de les Piscines Requesens 1977

 

L’any 1977 s’inauguren les Piscines Requesens d’Igualada i seran gestionades pel CNI.
En Lluís Basas entra a formar part de la junta consultiva del CNI 1982
Es constitueix oficialment l’Agrupació Esportiva de Veterans de la Natació i el Waterpolo de Catalunya 1983

 

L’any 1983 els màsters i veterans de Catalunya s’organitzen oficialment a l’Agrupació Esportiva de Veterans de la Natació I el Waterpolo de Catalunya.
Es crea el Consell Executiu dels actes del cinquantenari del CNI i en Lluís n’és el secretari general 1983
L’any 1983, a un any vista de complir els 50 anys com a club, el CNI comença a organitzar els actes del que serà un any ple de celebracions. Per a realitzar aquesta tasca es crea el Consell Executiu dels actes del cinquantenari i en Lluís n’és nomenat el secretari general. Un cop decidits els actes, es creen les comissions. En Lluís és el responsable de la comissió de Natació i de la de Premsa, ràdio i TV.
En Jordi Pujol visita l’estand del CNI durant la Fira de Setembre 1983
Arribada la Fira de setembre de 1983, l’estand del CNI rep la visita del senyor Jordi Pujol Soley, en aquell moment, president de la Generalitat de Catalunya, per tal de donar soport a l’organització dels actes del cinquantenari del CNI.
En Lluís deixa la docència 1983
L’any 1983, amb 62 anys, en Lluís es jubila i deixa d’exercir com a docent.
Les Noces d’or del CNI 1984
El 1984 el CNI celebra el seu cinquantè aniversari, les seves noces d’or. És un any ple d’actes i celebracions entre les quals es disputen les 24 hores de natació amb la participació exclusiva d’exnedadors del club. En Lluís va ser-ne un dels participants.Durant tot aquest període en Lluís i alguns dels seus companys es troben cada dia a la piscina, fos estiu o hivern, amb el seu banyador vell, un barnús esparracat i les espardenyes, a jugar al frontó.
El CNI entrega a Lluís Basas l’Insgnia d’Or del club per la seva tasca en relació als actes del cinquantenari 1984
El 24 de novembre de 1984, al Hotel América, té lloc el sopar de gala commemoratiu del cinquantè aniversari del Club. Durant l’acte es va lliurar l’Insígnia d’or del Club al soci número 1, Ramon M Martí; a Joan Figuerola de l’empresa Fibad “per la seva col·laboració i suport al llarg dels anys” i a Lluís Basas Teixidó, “per la seva intensa i incansable tasca desenvolupada en la preparació i el transcurs dels actes del cinquantenari”. (Aigualits, sí. 75 anys del Club Natació Igualada. Eduard Creus i Vilarrubias)
La família Basas Teixidó son abanderats dels Tres Tombs per segona vegada 1984
L’any 1984 en Lluís porta la bandera amb quatre dels seus néts: l’Ivan el Bernat, el Jordi i l’Alba.